Haftanın Ayeti

“Rabbinizden bağışlanma dileyin, sonra O’na tövbe edin. Şüphesiz Rabbim çok merhametlidir, çok sevendir.”


[Hûd - 90]

17 Ekim 2011 Pazartesi

Yasaklar Neden?

..
Allah'ın domuzu ve içkiyi yasak etmesinin, orucu farz etmesinin tek bir sebebi vardır. Emir ve yasakların tek sebebi insanın iradesini, inancını, kendi egolarına karşı direncini sınamaktır. Hz. Adem ve Hz. Havva'dan itibaren bütün insanlar bu sınava tabi olmuşlardır.

Allah (cc) onlara "Ey Adem! Sen ve eşin cennette yerleşip dilediğiniz yerden yiyin. Ancak şu ağaca yaklaşmayın! Sonra zalimlerden olursunuz" buyurmuştu. (A'raf - 19)

Arapça metinlere baktığımız zaman "şu ağaç" a karşılık olarak "şecera" kelimesinin geldiğini görüyoruz; yani [ herhangi bir ] ağaç.

Bu ağaç

zehirli,

yenildiğinde ölüme sebebiyet veren,

insanı melek yapan

ya da bilginin kapılarını açan bir ağaç

değildi.

Bu ağaç Allah'ın (cc) Hz. Adem ve Hz. Havva'yı denemek için seçtiği herhangi bir ağaçtı, ve onlar bu ağaca yaklaştılar.

Şeytan'ın aksine Hz. Adem ve Hz. Havva yaptıkları hatadan sonra günahlarını kabul etme ve tevbe etme erdemini göstermişlerdir. "Bizce bu ağacı yememizde hiçbir sakınca yok. Bu da diğerleri gibi sıradan bir ağaç. Hem sen dilersen bu ağaçtan sonsuz tane daha yaratabilirsin" dememişlerdir. Eylemlerini kendi ürettikleri hükümlere dayandırmak yerine;

"Ey Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden oluruz." (A'raf - 23) diyerek bağışlanmayı dilemişlerdir.

Şeytan ise gururuna yenik düşmüş, kendisinin ateşten, insanın ise topraktan yaratılmış olduğunu öne sürerek emredildiği halde secde etmeyi red etmişti. Böylece Allah'ın (cc) açık hükmüne karşı kendi hükmünü ileri sürerek cehennemin ebedi kalıcısı oldu.

Günlük hayatta "eylemlerini kendi söylemlerine dayandıran ve yaratıcısına büyüklük taslayan" bu davranış modeline çok sık tanık oluruz.

E.M. (Erkek, 29, İstanbul, Tezgahtar)

"Bence günde bir kadeh içki içmenin bir zararı yoktur. Hatta kan yapıcı bir etkisi vardır."

B.T. (Kadın, 19, Ankara, Öğrenci)

"Bence insanın önemli olan içindeki. İbadetin bir önemi yok. İçin kötü olduktan sonra ne kadar namaz kılarsan kıl boşuna."

H.Ç. (Erkek, 43, Muğla, Pansiyon İşletmecisi)

"Cumaları kıl, bayramları da kıl yeter. Zaten biz Müslümanız, cehennemde ne kadar kalsak da en sonunda cennete gireceğiz."

Kaynak: http://www.hayatsadece.com/yazi1.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Oku! Yaratan Rabb'inin Adıyla Oku!